Friday 22 April 2011

BISKUT KACANG KARAMEL




BISKUT KACANG KARAMEL
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR

BAHAN - BAHANNYA
250 gm.Mentega
50 gm. Gula Aising - diayak
120 gm. Telur ( 2 biji Telur )
450 gm. Tepung Superfine - diayak
120 gm. Gula
50 gm. Sirap Kencana ( Golden Syrup )
50 gm. Madu
20 gm. Air
200 gm. Kepingan Kacang Badam
30 gm. Ceri Merah
30 gm. Ceri Hijau

CARA MEMBUATNYA

   Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana hingga 
sebati dan berkrim. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi 
adunan sehingga menjadi sebati. Kemudian masukkan tepung 
superfine dan pukul adunan pada kelajuan rendah.
   Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Masukkan adunan 
kedalam dulang pembakar berukuran 10" x 10" x 1" yang teleh 
digris. Ratakan dan cucuk permukaan adunan dengan garfu. Bakar 
adunan didalam ketuhar yang telah dipanaskan  pada suhu180 'C 
selama 5 minit sehingga separuh masak. Ketepikan.
   Dibekas yang lain, satukan gula, sirap kencana, madu dan air.
Masak diatas api perlahan. Didihkan selama beberapa minit. Kemudian 
masukkan kepingan kacang badam, ceri merahdan ceri hijau. Kacau 
sehingga rata dan matikan api.
   Tuang campuran yang telah dimasak kedalam adunan biskut yang 
telah dibakar separuh masak. Bakar sekali lagi dalam ketuhar yang telah 
dipanaskan pada suhu 180 'C selama 20 minit sehingga masak keperangan. 
Potong biskut kepada bentuk empat segi dan tiga segi.
   
Posted by lilymaria at 20:28 0 comments     

No comments:

Post a Comment