Saturday 5 May 2012

BISKUT BADAM STRAWBERI




BISKUT BADAM STRAWBERI


BAHAN-BAHAN UNTUK SUGAR DOUGH :
165 gm Mentega
65 gm Gula Kastor
Sedikit Garam
Sedikit Perasa Vanila
1/2 Biji Telur
250 gm Tepung Gadum


CARA-CARA MEMBUAT SUGAR DOUGH
   Pukul mentega, gula kastor, perasa vanila dan garam seketika
sehingga lembut. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau 
rata. Akhir sekali masukkan tepung dan uli adunan sehingga 
menjadi doh.Canai doh setebal 1/2 cm dan terap dengan acuan 
bulat. Susun didalam dulang pembakar yang telah dilenser dengan 
sedikit mentega.


BAHAN-BAHAN UNTUK BISKUT
175 gm Mentega
75 gm Gula Aising
1/2 sdt Perasa Vanila
1/2 sdt Pes Lemon
1 1/2 Biji Kuning Telur
Sedikit Jem Strawberi - untuk inti
Sedikit Coklat Masakan - untuk hiasan


CARA-CARA MEMBUATNYA
   Pukul mentega, gula aising, perasa vanila dan pes lemon sehingga 
kembang. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit dan kacau rata.  
Masukkan adunan didalam 'beg piping' yang diletakkan muncung 
bintang dan picitkan dibahagiantepi doh yang diterap bulat tadi.
   Bakar sehingga masak dengan suhu 160 'C selama 20 minit. 
Sejukkan. Letakkan jem ditengah-tengah biskut. Hias dengan coklat 
masakan.


Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment