KEK BELANG PELANGI
RESEPI : PUAN NORAZIAN, KELANA JAYA
BAHAN-BAHANNYA
1 1/2 Cawan Marjerin
1 1/2 Cawan Gula Halus
2 1/2 Cawan Tepung Gandum
2 sdt Serbuk Penaik
2 sdt Sudu Pekat
1 sdt Esen Ros
5 Biji Telur - gred A
Pewarna Merah dan Hijau
CARA MEMBUATNYA
Pukul marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji
demi sebiji sambil terus dipukul rata. Tambahkan susu pekat dan
esen ros diikuti tepung gandum yang sudah diayak bersama serbuk
penaik.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian diwarnakan
dengan pewarna merah, satu bahagian lagi diwarnakan dengan pewarna
hijau dan satu bahagian lagi dibiarkan dengan warna asli. Mulakan
melapis dengan adunan berwarna asli, diikuti warna hijau dan seterusnya
warna merah. Buat proses melapis sehingga habis semua adunan. Pastikan
bahagian atasnya berwarna asli.
Akhir sekali buatlah silang pangkah pada permukaan adunan yang siap
dilapis untuk mendapatkan corak menarik pada kek. Bakar hingga masak.
Published with Blogger-droid v2.0.4
No comments:
Post a Comment